İç Mimari Dekorasyon Stilleri - Konut Projeleri | Eskişehir Tusa İnşaat

İç Mimari Dekorasyon Stilleri Nelerdir?

MÄ°MARÄ° DEKORASYON

Her insanın içerisinde dekore etme arzusu vardır. Bu kavram 20. yüzyılın baÅŸlarında ortaya çıktığı bilinmektedir. Fakat bu kavram çıkmadan önce bile insanlarda dekore etme, evin içerisinde sürekli yenilik arama arzusu ve bunları yaparken de zevklerine göre hareket etmesi bugünlere kadar gelmiÅŸtir. Rönesans ile birlikte kapılarını aralamıştır.

Uygarlıkların sanatsal anlamda geliÅŸim göstermesiyle birlikte zaman içerisinde yapılarda farklılıklar oluÅŸmuÅŸ ve bunların yanı sıra iç mekan süslemeleri ortaya çıkmıştır. Teknolojinin geliÅŸmesiyle birlikte günümüzde sıkça bahsedilen modern stil, geleneksel stil, bohem tarz, minimalist stil... ve birçok stil o günlerin bize sunduÄŸu Ä°ç Mimari Stilleri ortaya çıkarmıştır.

Günümüzde insanlar ev alırken bu stilleri kendilerine göre uyarlayıp dairelerini zevklerine göre döÅŸemektedir. Stilleri seçerlerken bazen tek bir tarzdan yola çıkar ve o stili tamamen benimserken bazen de bazı stilleri karma kullanmaktan hoÅŸlanırlar. Bizler bu konuda her zaman insanların yanında olup destek vermekten zevk duyarız.

O halde TUSA Ä°NÅžAAT olarak bizler de sizlere bu stillerden biraz bahsetmek istiyoruz....

 

       MODERN MÄ°MARÄ° STÄ°L

Modern mimari stil 19. yüzyılda endüstiri devrimi ile birlikte ortaya çıkmıştır. Fakat 20. yüzyılın ortalarına doÄŸru, çağın ihtiyaçları doÄŸrultusunda yaygınlaÅŸmaya baÅŸlamıştır. Yapı teknolojisinin geliÅŸmesiyle birlikte yenilikçi mimarlar modern tarzda mimariyi benimsemiÅŸ ve yaygın bir biçimde kullanmışlardır.

Modern tasarımlar net çizgilere ve daha basit renklere sahiptir. Daha çok düz çizgileri ve keskin hatları bünyesinde barındırır. O çaÄŸların getirdiÄŸi Metal ve Cam gibi malzemeler daha çok kullanılmaktadır. Modern tarz mimaride fonksiyonalizm yani formun iÅŸlevi takip etmesi gerektiÄŸi fikrini savunur. BU sebeplerden dolayı daha çok sadelik ve süslemeden uzak, iÅŸlevsel alanlara yer verir. Aynı zamanda modern tarz mimari de dağınıklığa yer yoktur. Günümüzde ise modern dekorasyon tarzı için talep her geçen gün artmaktadır.

Özellikle mimari alanda modern tasarım öÄŸeleri birçok çaÄŸdaÅŸ evin temelini oluÅŸturur. O halde çaÄŸdaÅŸ mimari nedir ve modern mimariyle arasındaki fark nelerdir ona deÄŸinelim.

 

        ÇAÄžDAÅž MÄ°MARÄ° STÄ°L

ÇaÄŸdaÅŸ mimari stil herhalgi bir yüzyılın getirdiÄŸi bir mimari dekarasyon stili deÄŸildir. ÇaÄŸdaÅŸ mimari dekorasyon günceldir ve zaman ilerledikçe deÄŸiÅŸiklik gösterebilen bir tarzdır. Tamamen çağın getirdikleriyle kendisini yenileyen ve sürekli deÄŸiÅŸim gösterebilen bir tarzdır. Bu yüzden modern çizgileri içinde barındırabilir. Genel olarak bakdığımızda aralarında en belirgin fark ise yaÅŸtır. Modern mimari dekarasyon 20. yüzyılın ortalarından günümüze gelen bir tarzken, çaÄŸdaÅŸ mimari stil günceldir.

Özelliklerine baktığımızda çaÄŸdaÅŸ mimari sitillerde eÄŸrisel çizgiler ve sanatsal unsurlara yer verilir. Bu özelliÄŸi modern mimariyle arasındaki farkı ortaya koyar. Modern mimari tarzda yukarıda belirttiÄŸimiz gibi düz, keskin ve sadeliÄŸi öne çıkarır. Bunların yanı sıra çaÄŸdaÅŸ mimariye baktığımızda siyah ve beyaz kontrastlığı ile canlı renklere yer verir. Bu akımın bir diÄŸer baÅŸka özelliÄŸi de dekarasyona daha çok önem vermesidir. Bir alanı ÅŸekillendirirken öncelik dekarasyon sonrasında iÅŸlevselliÄŸi baz alır.

 

MÄ°NÄ°MALÄ°ST MÄ°MARÄ° STÄ°L

Minimalist mimari dekorasyon “Az Çoktur” felsefesini benimsemektedir. Bu mimari stil Bohem tarzın tam zıttı, Modern tarzın ise basitleÅŸtirilmiÅŸ halidir. Minimalist stilde nötr renkler kullanılır. Bu stil de renkler arasında yumuÅŸak geçiÅŸlerde göze çarpmaktadır. Mobilyalara bakıldığında Modern tarzdaki gibi rahat ve konforlu olduÄŸunu görebiliriz. GösteriÅŸten uzak, basit ve sadelik her zaman aranılan bir biçimdir.

Bu tarzın en önemli özelliklerinden biri de iÅŸlevselliktir. Modern dekorasyon stil gibi önceliÄŸi her zaman iÅŸlevselliÄŸe vermektedir. Bu düÅŸünceden yola çıkarak iÅŸlevi olmayan hiçbir parçaya odanın içinde yer verilmez bundan dolayı da odanın içinde çok fazla boÅŸ alan olur. Bu görünüÅŸ minimalist tarzı tamamlayan bir unsurdur. Bu tarzı modern dekorasyon stilden ayıran bir diÄŸer özellik ise parlak renklerin vurgu yapılmak için bile olsa kullanılmamasıdır.

 

        BOHEM MÄ°MARÄ° STÄ°L

Bohem, ev tasarımı ve moda için popüler bir stildir. Bohem’in kelime anlamına baktığımızda çingene, berduÅŸ ve sanatçıdır. SalaÅŸ ve düzensiz bir tarz denebilir. Bohem tarzda yıpranmış kumaÅŸlar, vintage mobilyalar, doÄŸal, el yapımı ürünler ve renkli, desenli parçalar kullanılır. Ä°pek kumaÅŸlar da bohem tarzın bir parçasıdır. KiÅŸinin ruhunu yansıtan bir dekorasyon tarzıdır.

Kalbinizin arzusunu takip etmek dışında, küçük kurallarla tasasız bir yaÅŸam tarzını yansıtır. Bohem tarzını birleÅŸtirirken yer yastıklarını ve rahat oturma alanlarını görmek nadir deÄŸildir. Bu eklektik tarz, aşınmış bir halı ve orta yüzyıldan kalma bir sandalye ile eÅŸleÅŸtirilmiÅŸ ultra glam bir avize içerebilir.

 

       RUSTÄ°K MÄ°MARÄ° STÄ°L

Rustik kelime anlamı olarak sözlükte ‘köy evi veya köy görünüÅŸü veren’ olarak tanımlanıyor. Rustik mimari stil denildiÄŸinde kırsal yaÅŸamı andıran, köy yaÅŸamına ait bir tarz aklımıza gelmektedir. Ä°ÅŸlenmemiÅŸ kaba haldeki malzemeler çokça kullanılır. DoÄŸal ahÅŸap ve taÅŸ dahil olmak üzere ham ve genellikle bitmemiÅŸ unsurlar, bunların yanı sıra dokuma halı, kilim, sepetler bu tarz için mükemmel seçim olarak kabul edilir. Boyalı ürünlerde aÄŸacın dokusu ve hatta kusurlarını görmek mümkündür. Rustik tasarım, ahÅŸap kiriÅŸlerle süslenmiÅŸ tonozlu tavanlar veya geri kazanılmış ahÅŸap zeminler gibi özellikler içerebilen tasarım ve mimari detaylardan gelen sıcaklığı taklit eden dış mekan aksesuarları içerebilir. DoÄŸadan esinlenen bu dekorasyon tarzı, doÄŸallığın ve rahatlığın simgesi haline geldiÄŸinden, yoÄŸun iÅŸ ve ÅŸehir hayatının karamsar yapısından ve stresinden uzaklaÅŸmak isteyen insanlar için en doÄŸru tercih olacaktır.

 

    GELENEKSEL MÄ°MARÄ° STÄ°L

Geleneksel tasarım stili, klasik detaylar, gösteriÅŸli mobilyalar ve bol miktarda aksesuar sunar. Geleneksel evler genellikle koyu, cilalı ahÅŸap, zengin renk paletleri ve çeÅŸitli dokular ve eÄŸimli çizgiler içerir. ÇoÄŸu geleneksel tasarımlarda derinlik, katman ve boyutluluk olmaktadır.

Geleneksel stilde renk konusuna dikkat edecek olursak genellikle birbiriyle uyumlu ve birbirini tamamlayan renkler kullanıldığını görürüz. Ana renk olarak kahverengi, krem, bej tonları ve mat renkler; tamamlayıcı renkler olarak ise kırmızı, yeÅŸil ve mavinin yoÄŸun olarak kullanıldığını söyleyebiliriz. Ağır ve görkemli mobilyalarda simetri çok önemlidir bu yüzden kullanılan aksesuarların veya mobilyaların iki tane olması çok önemlidir.

Bu akımın vazgeçilmez ögelerinden biri de aksesuarların fazlalığıdır. Kenarları oymalı ayna ve tablolar, ahÅŸap cilalı sehpalar, vitrinler, ÅŸamdanlar, avize, vazo, dekoratif yastık, eskimiÅŸ ahÅŸap mobilya ve dekorlar kullanılması buna örnek gösterilebilir. Geleneksel tarz evlerde genellikle koyu renkte ÅŸömine bulunur. Åžöminenin üstü porselen heykel veya aksesuarlarla süslenebilir. 

İç Mimari Dekorasyon Stilleri Nelerdir?
WhatsApp Destek Hattı